Berchterw

Datum 6-10-09

Mijn zoon heeft de ziekte van Morbus Bechterew in een ver gevorderd stadium. Toen hij 12-13 jaar was klaagde hij al over pijn. Wij dachten dat dat groei was en de dokter deed er ook een beetje laconiek over. Hij is nu 30 jaar.
Ik had nog nooit van Bechterew gehoord en wist niet eens dat deze ziekte bestond.
Hij kreeg door de jaren steeds meer pijn. De dokter zei steeds dat zwemmen goed was voor hem. Ontelbare keren naar de arts geweest maar hij vond niks, maar gaf wel veel zware pijnstillers. Pas in 1999 werd hij door verwezen voor 1 foto naar het ziekenhuis. Hier was niks op te zien, dus het was niks. Door de pijnen kon hij niet meer naar school en werd daarna steeds ontslagen als hij werk had. Het GAK deed moeilijk, de Sociale dienst deed moeilijk, in het ziekenhuis konden ze niks doen zonder verwijzing van de arts, bij de DGD konden ze geen vergoeding geven voor aanpassingen, dit allemaal doordat de ziekte geen naam had. Op het laatst was zijn ene been de helft dunner dan zijn andere been en liep op krukken. Het was Oktober 2004 en we waren ten einde raad. We dachten wel aan reuma, maar van Bechterew hadden we nog steeds niks gehoord. Mijn zoon woog nog ongeveer 49 kg en kon niet meer lopen. Al de dokters die hij had gezien konden hem niet helpen totdat ik naar een andere huisarts ging met hem. Deze zei meteen hoe is dit mogelijk dat het zover is gekomen. Onmiddelijke opname voor 3 weken in het ziekenhuis en daarna 6 maanden naar een revalidatiekliniek. Aan de Enbrel en veel onstekingsremmers. Het gaat nu wel weer, gelukkig slaat de Enbrel goed aan bij hem. Maar werken is er niet meer bij. Altijd moe, vaak overgeven en hoofdpijn. Toen we zover waren zijn we gaan zoeken naar extra ondersteuning voor verbetering van de hoofdpijn overgeven geen energie hebben (altijd moe). Na van alles te hebben geprobeerd zitten we nu op een strak schema van Enbrel, supplementen en de MWO. De MWO is heel belangrijk voor hem omdat dit alle goede eigenschappen stimuleerd van de overige behandelingen. Deze geeft een balans in zijn energetisch proces en werkt daardoor ook duidelijk op zijn emotionele beleving. Wij zijn er erg blij mee. Hij loopt weer en kan weer lachen. Heeft geen pijnstillers meer nodig.
Wat doen we nu zodat hij zich beter voelt:
1. 2 x per week Enbrel 25mg soms is 1x per week genoeg.
2. 1 x per week in de Multi Wave Oscilator met lampje op verschillende plekken waar de ruggewervel is vergroeid. (na een intensievere periode van 2 x per week). Zodra hij hiermee stopt neemt zijn energie duidelijk af.
3. Elke dag extra supplementen van:
Vitamine ester C 1000mg,
Schussler zouten 4 tabletten per dag van de nummers 4, 7, 10, 11, 17, 21, 22.
DNH Multiplant reuma 2 tabletten per dag.
Vitamine B12 1000mcg 1 tablet per dag.
Vitamine D3 5mcgn 1 tablet per dag.
Elke dag gezonde verse groente en fruit en weinig zetmelen. Een vegetarisch dieet met Seitan (een plantaardig eiwit product met weinig koolhydraten).
Weinig of geen suiker (hiervan hebben wij ontdekt dat dit de hoofdpijn en misselijkheid veroorzaakt).
Gebruik van goede olieen als Kokovita bij bakken en braden en niet verhitte olien als Teunisbloemolie en Boragoolie (Bernagie) in salades. (Omega 3.6.9.)
Belangrijk voor zijn weerstand zijn vitamine D3 en vitamine C omdat door de enbrel zijn weerstand afneemt. Vitamine A is ook belangrijk maar dit zit voldoende in de voeding.
Daarnaast gaat hij 3 x per week trainen bij een fysiotherapeut om sterk te blijven en zwemmen is ook zeer goed voor hem.

Het medisch tuchtcollege heeft de huisarts een waarschuwing gegeven.

Gita,
Zijn moeder.